Zdrowie

Metale ciężkie w codziennym menu – czy trzeba się ich bać?

by Vicky -

Nauka od dziesięcioleci zwraca uwagę, jak bardzo niekorzystnie na ludzkie organizmy mają wpływ metale ciężkie. Zbyt duże nasycenie obciążających cząstek w organach człowieka prowadzi do schorzeń o podłożu autoimmunologicznym, nowotworów i uczuleń o trudnym przebiegu, który bierze się z zachwiania balansu układu immunologicznego czy zjawiska mutowania genów. Coraz więcej takich pierwiastków mamy w środowisku – finalnie wszystko to przedostaje się do na nasze talerze. Czy to, co jemy, zawiera metale ciężkie? Odpowiedzią na ten problem jest soeks ecovisor f4.

Skażenie metalami ciężkimi w pożywieniu

Zawartość metali ciężkich w żywności to bezpośredni powód ciężkich stanów, zarówno przewlekłych, jak i ostrych. Epizody pojawiające się gwałtownie mogą być zainicjowane przez takie pierwiastki jak astat, rtęć czy miedź. Nie widzisz niezbitych sygnałów? Przewlekłe stany toksyczne mogą mieć formę bezobjawową, a odzywać się po minięciu dłuższego czasu. Groźne pierwiastki, dostając się do organizmu człowieka, przynoszą w syntezie białek oraz zakłócenia w procesie produkowania energii, co może przynieść jeszcze poważniejsze choroby. Naddatek metali ciężkich w bezpośrednim otoczeniu może doprowadzić do masowego zwiększenia umieralności na nowotwory. Do twojego ustroju metale ciężkie przedostają się przez skórę, przez układ oddechowy oraz drogą pokarmową. Gdy już to uczynią, odkładają się w pierwszej kolejności w organach odpowiedzialnych za detoksykację, czyli w wątrobie i nerkach. Specjaliści wskazują kości, mózg i mięśnie w roli miejsca zawierającego następne lokalizacje tego stężenia. Jak widać, niezbędne może być określenie wartości liczbowej, gdy wchłaniamy sporo metali ciężkich w pokarmach w ścisłym przedziale czasu. Dlatego powstał wskaźnik PTWI (Provisional Tolerance Weekly Intake) , czyli tymczasowe tygodniowe dopuszczalne stężenie metali.

Uważaj na te metale obecne w produktach spożywczych

Nie każdy ufa temu co mieści się na etykiecie artykułów spożywczych i na własną rękę stara się ustalić, czym wyróżnia się konkretny towar. Z tego powodu stworzono wiarygodny tester żywności soeks ecovisor f4. Jednak osoby, które nie są zainteresowane tym sprzętem, a chcą uniknąć metali ciężkich w pożywieniu, muszą mieć świadomość, że pierwiastki z listy alarmowej mogą znaleźć się w popularnych artykułach:

Ołów – jego główne produkty to buraki, seler, marchew, a ponadto mięso wieprzowe oraz napoje sztuczne dosładzane.

Kadm – to możliwy składnik zbóż, przetworów i wyrobów zbożowych (chleb, makaron kasza, ryż), poza tym grzybów i czekolady.

Rtęć – jest zawarta w zawierają ją niektóre gatunki ryb i zwierząt morskich – znajdziemy ją m.in w rekinie, soli, mieczniku, węgorzu, grenadierze, gardłoszu, morszczuku, łupaczu, ośmiornicy, krabie, kurce bądź produktach rybnych puszkowanych.

About The Author

Vicky

Related Posts

Najnowsze komentarze